Inici Agenda FIRA DE TOTS SANTS

fira-tots-sants-vilaller-2019

FIRA DE TOTS SANTS

Vilaller - (Lleida)

Data d'inici: 02/11/2019

Data de fi: 02/11/2019

Hora: Tot el dia

Web

Categories:

FINALITZAT

 

Fira de Tots Sants a Vilaller - 2 de novembre de 2019 

 

 

La fira de Tots Sants de Vilaller és una fira mil·lenària, la més antiga de la comarca, de gran importància a les comarques pirinenques i que ha estat un punt de referència econòmica des de fa molts anys. Antigament la fira de Tots Sants havia arribat a durar tota una setmana, era una fira molt coneguda a tot arreu i hi venia ramaders i comerciants de tot el Pirineu.

 

Actualment, compta amb moltes explotacions de la comarca que exposen el seu bestiar i també participen al concurs. El gran volum de ramaders que exposen a la mostra deixa veure la gran tradició ramadera de la zona.

 

S’organitza en un període de l’any previ a l’entrada dels mesos més fredsi de les nevades que deixaven aïllades a les cases i masos més allunyats de les poblacions. Així els pagesos i ramaders s’abastien de productes necessaris per subsistir en aquests mesos on les condicions de vida eren més extremes. Era una fira en la qual s’efectuava la compravenda d’animals i la continuïtat del lloguer de molta gent de soldada. També es compraven els porcells per engreixar-los i poder-los sacrificar l’hivern següent.

 

En aquesta fira ramadera tradicional, es duu a terme l’exposició d’animals i el concurs de vaca bruna del Pirineu a més del mercat tradicional i artesà de tardor amb productes propis d’aquestes dates com els bolets, flors seques, herbes remeieres, codonyat... així com una degustació de girella per a tots els assistents en el Firal de Massaneres i voltants. Durant la fira és molt conegut el joc del “catxo” o la “catxadeta”que es fa al recinte firal.

 

Es celebra anualment sempre el 2 de novembre. 

 

 

D’alta banda, el passat 29 de setembre també es va dur a terme la 20a edició de la Fira de Bestiar de Barruera que sempre s’escau el darrer diumenge de setembre.

 

Aquesta fira compta amb una part ramadera i una part comercial amb productors tant locals com d'altres comarques que fan presència omplint el carrer principal amb l'exposició dels seus productes fent tast i venda. La Fira ofereix diferents activitats durant el dia per a petits i grans, destacant la demostració de dalladors a mà. També hi ha exposició d'artistes de la comarca a les Eres del Casc Antic. 

 

 

AUTOR IMATGES : MANEL PUEYO