Inici Agenda FIRA DE LA GIRELLA

fira-girella-pont-de-suert-2019

FIRA DE LA GIRELLA

El Pont de Suert - (Lleida)

Data d'inici: 27/10/2019

Data de fi: 27/10/2019

Hora: Tot el dia

Web

Categories:

FINALITZAT

20a edició de la Fira de la Girella del Pont de Suert – 27 d’octubre de 2019 

 

La Fira de la Girella, situada al nucli històric i voltants del Pont de Suert, està protagonitzada per la vida a muntanya, pels antics oficis i tradicions vinculats al món rural i ramader. Es celebra anualment el tercer o quart diumenge del mes d’octubre.

 

Evidentment, l’apartat principal és el dedicat a la girella, un embotit centenari, l’únic de carn de xai. Fet amb l’aprofitament de les carns de corder la girella és un embotit tradicional dels Pallars, l’Alta Ribagorça i també de la comarca veïna de l’Aragó on rep el nom de “chireta” Les dones del poble n’elaboren en directe i tots els assistents poden degustar l’únic embotit que utilitza el corder com a base de la seva elaboració.

 

El trinxat de menuts, freixura i carn del cap es lliga amb arròs, als quals s’afegeix, segons l’artesà, ous julivert, molla de pa, cansalada, pebre i sal. Amb aquesta barreja s’omple el panxó de corder, del qual en surten les girelles que es cusen, es bullen i es tallen en rodanxes. Es pot menjar un cop acabada de coure o simplement fregida, freda o arrebossada amb ou i farina. 

 

Els seus orígens es remunten al segle XVI. Antigament era un àpat reservat per a les grans ocasions com els casaments o d’altres celebracions. En el cas del Pont de Suert és el plat per excel·lència de la Confraria de Sant Sebastià, patró del poble.

 

Tot i que va estar a punt de quedar en l’oblit, aquest embotit de xai ha revifat en els darrers anys i la seva elaboració, sempre artesanal, es considera un autèntic esdeveniment i el seu consum ocasional es totalment aconsellat, ja que és un aliment menys calòric que els embotis a base de porc.

 

A més a més d'aquests actes, a la Fira hi són presents diferents actuacions, entre les que destaca el nomenament del Majoral dels Pirineus, que antigament era el pastor encarregat de custodiar el bestiar gros, especialment els bous i els cavalls. Aquest títol honorífic recau anualment en un personatge popular que, simbòlicament, vetlla pel manteniment, recuperació i dignificació de la forma de vida a muntanya. 

 

 

AUTOR IMATGES DE LA  FIRA DE LA GIRELLA : MANEL PUEYO